1. W pewnej szkole podstawowej jest basen o długości 25m.Każdy z sześciu torów ma 1,4m szerokosci.Basen ma głębokość 1,5m.
a) Ile waży woda w tym basenie?
*b)Jak długo trwałoby napełnianie tego basenu,gdyby woda wlewała się z prędkościa 100l/min?
2.Akwarium w kształcie prostopadłościanu o krawedziach długości 50 cm, 30cm i 20 cm jest wypełnione do połowy wodą.
a)ile woda w akwarium?
b)O ile centymetrów podniesie się poziom wody w akwarium,gdy dolejemy 3 litry wody?
c)Ile wody należy dolać do tego akwarium,aby było wypełnione do 3 wysokości
4
Daje naj za wszystko i 5 gwiazdek

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-04T17:10:20+01:00
1.a= 25m=250dm
b=6×1.4=8.4m=84dm
c=1.5m=15dm
v=a×b×c
v=250×84×15=315000dm³
1 dm³=1l
1l=1kg
315000dm³=315000l=315000kg
b)v=315000l
vw=100l/min
315000:100=3150min
2.a=50cm
b=30cm
c=20cm
v= 50×30×20=30000cm³=30000ml
30000ml:2=15000ml
na razie tyle rozwiązałam nad resztą pomyślę