Odpowiedzi

2010-02-02T16:27:08+01:00
A)-4x-7-3x+7=-12
b)x-2xy+1/2x-1/3xy=1 1/2x-2 1/3xy
c)-x² + y² -2x²-2y²=-3x²-y²
d)-x² + 2x - 3x + x²=-x
e)4x + 4 -7x - 1/2=-3x+3 1/2
f)-2ab + 12a - 4ab - 16a=-6ab-4a
1 1 1
2010-02-02T16:27:47+01:00
A) -4x-7-3x+7=
=-4x-3x-7+7=
-7x
B) x-2xy + 1/2x - 1/3xy=
=x+1/2x-2xy- 1/3xy=(jeżeli przed x nic nie stoi jak w tym przypadku yo wiemy że ZAWSZE stoi tam "niewidoczne 1")
=2/2x(to 1 co stało przed x zamieniemy na ułamek)+1/2x-6/3xy- 1/3xy=
= 3/2x-7/6xy(z tym nic sie już nie da zrobić)
C) -x² + y² -2x²-2y²=
=-x²-2x²+ y²-2y²=
=-3x²- y²
D) -x² + 2x - 3x + x²=
=-x²+ x²+ 2x - 3x=(-x²-wyzerują sie bo 1-1=0)
=-x
E) 4x + 4 -7x - 1/2=
=4x-7x+ 4- 1/2=
=-3x -8/2-1/2=
=-3x-9/2
F) -2ab + 12a - 4ab - 16a=
=-2ab- 4ab+ 12a- 16a=
=-6ab-4a