Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-02T17:07:56+01:00
7x-5=11x+9
7x-11x=9+5
-4x=14/:(-4)
x= -3,5


2(x-8)+(4-11x)=-3(2x-1)-(x+4)
2x-16+4-11x=-6x+3-x-4 (jak przed nawiasem stoi minus to ten znak w środku się zmienia np: jak w środku był + to będzie minus i odwrotnie)
2x-11x+6x+x=3-4+16-4
-2x=11/:(-2)
x=-5,5

Moim zdaniem to będzie tak ;)
2010-02-02T17:11:39+01:00
7x-5=11x+9
7x-11x=9+5
-4x=14/(-4)
x=-3,5

2(x-8)+(4-11x)=-3(2x-1)-(x+4)
2x-16+4-11x=-6x+3-x-4
2x-11x+6x+x=3-4+16-4
-2x=11/(-2)
x=-5,5