Zad1
Szkoła zatrudnia dwunastokrotnie więcej kobiet niz mężczyzn.Ile pracuje kobiet ,a ilu męzczyzn, jeśli wszystkich pracownikoe jest 65?

zad2
w dwóch skrzynkach sa 54 pomarancze.Po przełozeniu z jednej skrzynki do drugiej 9 pomaranczy , w obu skrzynkach jest ich tyle samo .Ile pomaranczy bylo początkowo w każdej skrzynce?

zad3
w dwóch bańkach znajduje sie mleko. w pierwszej bance jest dwa razy wiecej mleka niz w drugiejej.Kiedy z kazdej banki odlejemy po 20 litrow to w pierwszej pozostanie 3 razy wiecej niz w drugiej.Ile mleka bylo w tych bankach na poczatku?
PROSZE NIECH MI KTOS NAPISZE!!!! BŁAGAMM!!!dam naj....;)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-02T17:56:19+01:00
Zad 1)
Dane:
Wszystkich pracowników 65
Szukane;
liczba mężczyzn?
liczba kobiet?
Rozwiązanie
x=12y
x+y=65
x=12y
x+y=65
12y+y=65
13y=65 |:13
y=5
x=12y
x=12*5
x=60
Odp:. Szkoła zatrudnia 60 kobiet i 5 mężczyzn.
zad 2)
Dane:
x- skrzynia 1
y - skrzynia 2
Rozwiązanie:
x+y= 54
x-9=y+9
x=y-18
2y-18=54
2y=72
y = 36
x=54 - 36
x=18
Odp: Początkowo w każdej skrzynce było 18 pomarańczy.


2010-02-02T18:00:13+01:00
Zad 1
Szkoła zatrudnia dwunastokrotnie więcej kobiet niz mężczyzn.oznacza to że na 12 kobiet przypada 1 man:)
12+1=13
65:13= 5
5*12=60- tylee kobiet
65-60=5- tyle mężczyzn
zad 2.
54:2=27- po tyle było po przesypaniu
27-9=18- tyle było w 1 skrzynce
27+9=36- tule było w 2 skrzynce
zad 3.
80l i 40l