Odpowiedzi

2009-04-08T16:36:23+02:00
P=m*v
p₁=p₂
m₁*v₁=m₂*v₂
m₁=60kg
m₂=30kg
v₂=2m/s

v₁=m₂*v₂:m₁
v₁=30kg*2m/s:60kg=1m/s
Odp.:Chłopiec wskoczył do łodzi z prędkością 1m/s
2009-04-08T16:40:04+02:00
Dane:
m₁=60kg
m₂=30kg
m=m₁+m₂
v=2m/s
v₁=?

P-pęd
P=m*v
P=90kg*2m/s
P=180N*s

v₁= P:m₁
v₁=180N*s : 60kg
v₁= 3m/s

Sorry piter, ale to jest chyba nawe nielogiczne, zeby po wskoczeniu do stojacej lodzi z predkoscia 1m/s przyspieszyl do 2m/s
2009-04-08T16:40:28+02:00
Korzystamy z zasady zachowania pędu
m₁V₁=m₂V₂
V₁=m₂V₂/m₁
m₂=30 + 60kg=90kg
V₂=2m/s
m₁=60kg
V₁=90*2/30
V₁=180/60
V₁=3m/s