Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-02T20:14:04+01:00
X+y/3 + y/5 = -2 mnożymy razy 15
2x- y/3 - 3x/4 = 3/2 mnożymy razy 12

15x + 5y + 3y = - 30
24x - 4y - 9x = 18

15x + 8y = -30
15x - 4y = 18

y = ( -30 - 15x ) / 8
15x - ( - 30 - 15x)/2 = 18

y = (-30 - 15x) / 8
15x + 15 + 15x/2 = 18

y = (-30 - 15x) / 8
45x/2 = 3 mnożymy razy 2

y = (-30 - 15x) / 8
45x = 6 dzielimy przez 45

y = (-30 - 15x) / 8
x = 6/45

y = ( -30 - 2) / 8
x = 6/45

y = -32 / 8
x = 6/45

y = -4
x = 6/45



2x-1/5 + 3y- 1/2= 2 mnożymy razy 10
3x+1/5 - 3y+ 1/2=0 mnożymy razy 10

20x - 2 + 30y - 5 = 20
30x + 2 - 30y + 5 = 0

20x + 30y = 27 przez 10 dzielimy
30x - 30y = -7 dziele przez 30

2x + 3y = 27/10
x - y = -7/30

2x + 3y = 27/10
x = -7/30 + y

2 ( -7/30 + y ) + 3y = 27/10
x = -7/30 + y

-7/15 + 2y +3y = 27/10
x = -7/30 + y

5y = 81/30 + 14/30
x = -7/30 + y

5y = 95/30 dzielimy na 5
x = -7/30 + y

y = 19/30
x = -7/30 + 19/30

y = 19/30
x = 12/30
1 5 1
2010-02-02T20:24:02+01:00
I. x+y/3 + y/5 = -2
2x-y/3 - 3x/4 = 3/2

x+y/3 + y/5 = -2/*15
2x-y/3 - 3x/4 = 3/2 /*12

5x+5y+3y=-30
8x-4y-9x=18 /*5

5x=8y=-30
-5x-20y=90
------------
-12y=60/(-12)
y=-5

-x-4y=18
y=-5

-x-4*(-5)=18
y=-5

-x+20=18
y=-5

-x=18-20
y=-5

-x=-2/*(-1)
y=-5

x=2
y=-5

II. 2x-1/5 + 3y-2/4= 2
3x+1/5 - 3y+2/4=0

2x-1/5 + 3y-2/4= 2/*20
3x+1/5 - 3y+2/4=0/*20

8x-4+15y-10=40
12x+4-15y-10=0

8x-14+15y=40
12x-6-15y=0

8x+15y=54
12x-15y=5
-----------
20x=59/20
x=2,95

8x+15y=54
x=2,95

8*2,95+15y=54
x=2,95

23,6+15y=54
x=2,95

15y=54-23,6
x=2,95

15y=30,4/15
x=2,95

y≈2
x=2,95

W drugim przykładzie chyba się gdzieś zamotałam ;//


1 5 1