Odpowiedzi

2010-02-02T20:47:32+01:00


60% 40% - 30% = 10 części
|
40%
|
30% 60% - 40% = 20 części

200 : 30 = 6,67

10 * 6,67 = 66,7 g (roztworu 60%)
20 * 6,67 = 133,3 g (roztworu 30%)
ODP.Trzeba wziąć 66,7g roztworu 60% i 133,3g roztworu 30%.
43 1 43
2010-02-02T20:47:53+01:00
60% 40% - 30% = 10 części
30% 60% - 40% = 20 części

200g : (10 + 20) = 200 : 30 = 6,67

10 x 6,67 = 66,7 g (roztworu 60%)
20 x 6,67 = 133,3 g (roztworu 30%)

spr
66,7 + 133,3 = 200 g
18 1 18
2010-02-02T20:56:14+01:00
X - 30% kwas
y - 60% kwas
Razem 200g - 40%
x+y = 200
30x +60y = 200 *40
x+y = 200
30x +60y = 8000 /:10
x+y = 200/ * (-3)
3x + 6y = 800
-3x -3y = - 600
3y = 200 / :3
y = 66 2/3 60% kwas
x = 200 - 66 2/3 = 133 1/3 30% kwas
24 4 24