Odpowiedzi

2010-02-02T20:41:21+01:00
F ( x) = x2 + x − 2 należy punkt
A. (−1,−4) B. (−1,1) C. (−1,−1) D. (−1,−2)

(-1)²-1-2=1-3=-2

Odp.D
3 4 3
2010-02-02T20:57:45+01:00
Wiadomo,że f(x) to inaczej y
punkty kolejno A(x,y) A(-1,4)
sprawdzamy czy spełnione jest równanie
y=x²+x-2
y=1+(-1)-2=-2
y=4
punkt A nie leży na prostej,bo równanie nie jest spełnione.
B(-1,1)
y=x²+x-2
y=1+1-2=0
y=4
punkt B nie leży na prostej
C(-1,-1)
y=x²+x-2
y=1-1-2=-2
y=-1
punkt C nie leży na prostej
D(-1,-2)
y=x²+x-2
y=1-1-2=-2
y=-2
y=y punkt D leży na tej prostej,bo równanie jest spełnione
3 3 3