Dam najlepszą. Bardzo proszę o rozwiązania, nie tylko odpowiedź.

układy równań :

39. Ile śmietanki o zawartości 12% tłuszczu i ile mleka dwuprocentowego trzeba zmieszać, aby otrzymać 200g mleka, w którym będzie 3% tłuszczu?
38. W klasie, liczącej 20 uczniów, chłopców jest więcej niż dziewczynek. Czworo uczniów, czyli 20% dziewcząt i 20% chłopców, nosi okulary. Ilu chłopców i ile dziewcząt nosi okulary w tej klasie?
37. Pan Sławek 20% swojej kwietniowej pensji przeznaczył na świadczenia(czynsz, prąd, gaz itp.) W maju otrzymał 200zł podwyżki, ale opłaty za świadczenia wzrosły o 10% i pan Sławek znowu przeznaczył na nie 20% zarobków. Ile zarabiał w maju?
36. Na seans filmowy o godz. 20:00 sprzedano 450 biletów, czyli tyle samo co na wcześniejszy seans o godz. 17:00, ale biletów ulgowych sprzedano o 40% mniej, a normalnych o 50% więcej, niż poprzednio. Ile biletów ulgowych sprzedano na oba seanse?
35. Alina z Balladyną zbierały maliny. Przed południem zebrały razem 12,5 kg, a po południu 13kg. Po południu Balladyna zebrała 20% mniej niż przed południem, a Alina 20% więcej. Która z nich zebrała więcej malin?

2

Odpowiedzi

2010-02-02T21:08:59+01:00
39)x-śmietanka
y-mleko
x+y=200
0,12x+0,02y=0,03x200

x+y=200
0,12x+0,02y=6

x=200-y
0,12(200-y)+0,02y=6

x=200-y
24-0,12y+0,02y=6

x=200-y
-0,1y=-18/x-10

x=200-y
y=180

x=200-y
x=200-180

x=20
y=180

Odp: należy wymieszać 20gśmietanki i 180g mleka.

36)x- bilety ulgowe
y-bilety normalne

x+y=900/x(-6)
0,6x+1,5y=900/x10

-6x-6y=-5400
6x+15y=9000
po dodaniu:
9y=3600/:9
y=400

x+y=900
x+400=900

x=500
y=400

35)x-maliny Aliny
y-maliny Balladyny

x+y=12,5/x(-8)
0,8y+1,2x+13/x10

-8y-8x=-100
8y+12x=130
po dodaniu:
4x=30
x=7,5

x+y=12,5
7,5-y=12,5
y=5

x=7,5
y=5
Odp: wiecej zebrała Alina.

więcej niestety nie potrafię:(
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-02T21:37:57+01:00
39.
x - il. śmietanki 12%
y - il. mleka 2%

x+y=200
0,12x+0,02y=0,03*200

x=200-y
0,12(200-y)+0,02y=6
24-0,12y+0,02y=6
-0,1y=-18
y=180

x=200-180
x=20

x=20g
y=180g

Trzeba zmieszać 20g śmietanki i 180g mleka.

38.
x - il. chłopców
y - il. dziewcząt

0,2x+0,2y=4
0,2x>0,2y
0,2x=3
0,2y=1

x+y=20
0,2x=3

x=20-y
0,2(20-y)=3

4-0,2y=3
-0,2y=-1
y=5

x=20-5
x=15

x=15
y=5

Wydaje mi sie, ze pytanie było: ile chłopców i ile dziewczynek jest w tej klasie, bo też miałam tą książkę ;)

Bo jeżeli było pytanie ile dziewczyn i ile chłopców nosi okulary, to wystarczy troche pomyslec: skoro 4 osoby noszą okulary, a chłopców jest więcej niz dziewcząt, to nie mogą 2 dziewczyny nosić i 2 chlopców, więc 3 chłopców nosi okulary i 1 dziewczyna ;)


37.
x - kwietniowa pensja
y - opłaty

y=0,2x
0,2(x+200)=1,1y

y=0,2x
0,2x+40=1,1*0,2x

0,2x-0,22x=-40
-0,02x=-40
x=2000zł

Pan Sławek zarabiał w maju 2000zł.
36.
godz.20
x - bilet ulgowy
y - bilet normalny

x+y=450
0,6x+1,5y=450 /*10

x=450-y
6(450-y)+15y=4500

2700-6y+15y=4500
9y=1800
y=200

x=450-200
x=250

x=250
y=200

0,6*250=150

250+150=400

Na oba seanse sprzedano 400 biletów ulgowych
35.

x - maliny zebrane przez Balladynę przed południem
y - maliny zebrane przez Alnię przed południem

x+y=12,5
0,8x+1,2y=13 /*10

x=12,5-y
8(12,5-y)+12y=130

100-8y+12y=130
4y=30
y=7,5

x=12,5-7,5
x=5

x=5kg
y=7,5kg

po południu:
0,8*5=4 - Balladyna
1,2*7,5=9 - Alina

4+5=9kg - Balladyna
9+7,5=16,5kg - Alina

Więcej malin zebrała Alina