Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-06T20:02:44+02:00
2(a-b)²-2(a+b)²+4(a+b)(a-b)=4a²-4b²-8ab

2(a²-2ab+b²)-2(a²+2ab+b²)+4(a²-b²)=4a²-4b²-8ab

2a²-4ab+2b²-2a²-4ab-2b²+4a²-4b²=4a²-4b²-8ab (skreśl wyrazy podobne)

-8ab+4a²-4b²=4a²-4b²-8ab
(przerzucasz wyrazy z prawej strony na lewą ze zmianą znaku)

Wszystko się skraca i wychodzi 0.

2009-10-06T20:10:22+02:00
2(A kwadrat - 2AB +B kwadrat) -2(A kwadrat +2AB +B kwadrat) +4(A kwadrat- B kwadrat)= 4A kwadrat- 4B kwadrat - 8AB
-2A kwadrat- 4AB -2B kwadrat - 2A kwadrat - 4AB - 2B kwadrat + 4A kwadrat- 4B kwadrat= 4A kwadrat- 4B kwadrat - 8AB
- 8AB= 4A kwadrat- 4B kwadrat - 8AB

tak powinno wyjść nie wiem skąd ten chłopak u góry to ma.
2009-10-06T20:46:55+02:00
Więc odpowiedz kolegi jest prawidłowa Majko... wychodzi tak:
2(a²-2ab+b²)-2(a²+2ab+b²)+4(a²-b²)=4a²-4b²-8ab
-4ab-4ab+4a²-4b²-4a²+4b²+8ab=0
skracając wychodzi 0=0