Odpowiedzi

2010-02-03T15:52:05+01:00
A1 a2 a3 a4
a1 + 9 = a3 a2 - 18 = a4
To wszystko oczywiście z treści zadania. Zajrzyj na stronę ze wzorami dotyczącymi ciągu geometrycznego. Znajdziesz tam
an = a1*qn-1 czyli a2 = a1 *
q a3 = a1 * q2 → z treści zadania
a3 = a1 + 9 czyli a1 + 9 = a1 * q2 a4 = a1 * q3 → z treści zadania a4 = a2 - 18 czyli a1 * q3 = a2 - 18 z kolei a2 = a1 * q czyli a1 * q3 = (a1 * q) - 18 Mamy więc układ równań z dwiema niewiadomymi : a1 + 9 = a1 * q2 a1 * q3 = (a1 * q) - 18 a1 + 9 = a1 * q2 a1 * q2 * q = (a1 * q) - 18 podstawiamy a1 + 9 zamiast a1 * q2 (a1 + 9) * q = (a1 * q) - 18 a1 * q + 9q = a1 * q - 18 / - (a1 * q) 9q = -18 / :9 q = -2 z dalszych obliczeń, które już nie powinny stanowić problemu mamy a1 = 3
Czyli an = 3 * (-2)n-1
1 1 1