Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-03T16:55:53+01:00
X - karpie
y - pstrągi

x+y=500
x+(x-140)=500
2x=640/:2
x=320 <- tyle było karpi
y=180 <- tyle pstrągów

320*3/4=960/4=240 tyle sprzedał karpi

180*2/3=360/3=120 a tyle sprzedał pstrągów
17 3 17
2010-02-03T17:03:34+01:00
X+y=500
x=y-140

y-140+y=500
x=y-140

2y=500+140
x=y-140

2y=640 /:2
x=y-140

y=320
x=320-140

y=320
x=180

320 karpi
180 pstrągów


320 * 3/4 = 240 - sprzedał karpi
320 - 240 = 80 - zostało karpi

180 * 2/3 = 120 - sprzedał pstrągów
180 - 120 = 60 - zostało pstrągów


60 + 80 = 140
odp. Ryb przygotowanych do sprzedaży pozostało u hodowcy 140szt.


27 4 27