Odpowiedzi

2010-02-03T16:53:59+01:00
(3/5m² + 2/3n² + 6) + (-1/3m² - 2/3n² - 2 3/5) =
= 3/5m² + 2/3n²+6-1/3m²-2/3n²-13/5 =
= 9/15m²-5/15m² + 6 - 2,6 =
= 4/15m²+3,4


(0,5xy² - 1,2y² + 5) + (-0,8y² - 2,5xy² - 2 1/8)=
= 0,5xy²-1,2y²+5-0,8y²-2,5xy²-17/8 =
= -2xy²-2y²-17/8+40/8 =
= -2xy²-2y²+23/8
2 4 2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-03T17:01:35+01:00
(3/5m² + 2/3n² + 6) + (-1/3m² - 2/3n² - 2 3/5) =
3/5m² +2/3n² +6 -1/3m² - 2/3n² - 2,6 = (bo 2 3/5 to w ułamku dzies. 2,6)
9/15m² + 2/3n² + 6 - 5/15m² - 2/3n² - 2,6 =
9/15m² -5/15m² + 2/3n² - 2/3n² + 6 - 2,6 = (TA LINIJKA JEST NIEKONIECZNA- NAPISAŁAM JĄ ŻEBYŚ WIEDZIAŁ(A) O CO CHODZI ;P, ALE JEŚLI JĄ NAPISZESZ TO TEŻ BĘDZIE OK )=
4/15m² + 3,4


(0,5xy² - 1,2y² + 5) + (-0,8y² - 2,5xy² - 2 1/8) =
0,5xy² - 1,2y² + 5 - 0,8y² - 2,5xy² - 2,125 = (bo 2 1/8 to 2,125-zamieniłam)=
-2xy² - 2y² + 2,875

POZDRAWIAM :)
3 3 3
2010-02-03T17:02:31+01:00
(3/5m² + 2/3n² + 6) + (-1/3m² - 2/3n² - 2 3/5)
3/5m² + 2/3n² + 6 - 1/3m² - 2/3n² - 2 3/5 wspólny mianownik = 15
9m² + 10n² + 90 - 5m² - 10n² - 39 = 4m² + 51

(0,5xy² - 1,2y² + 5) + (-0,8y² - 2,5xy² - 2 1/8) =
= 0,5xy² - 1,2y² + 5 - 0,8y² - 2,5xy² - 2,125 = - 2xy² - 2y² + 2,875
1 4 1