Odpowiedzi

2010-02-03T18:08:35+01:00
a )
Obyczaje i tradycje] Języki
95% populacji mówi po chorwacku (języki mniejszości to m.in. serbski, włoski i węgierski).

W języku chorwackim wyróżnić można trzy główne dialekty, które identyfikuje się przez różną wymowę słowa 'co' ('sto', 'kaj' i 'ca'). W latach 1945-1991 oficjalnym językiem był serbsko-chorwacki. Po odzyskaniu przez kraj niepodległości, chorwacki i serbski uznane zostały za dwa odmienne języki.
[Obyczaje i tradycje] Religia
Wierzenia praktykowane na terenie Chorwacji odzwierciedlają jej etniczną strukturę. 87% populacji to katolicy, 4% wyznawcy prawosławia, a 1% muzułmanie.
[Obyczaje i tradycje] Struktura etniczna
89% populacji stanowią Chorwaci. Ponadto w kraju zamieszkuje około dwudziestu mniejszości, z Serbami (4,5%) na czele. Pozostałe to głównie Bośniacy, Węgrzy i Słoweńcy.
[Obyczaje i tradycje] Święta państwowe i religijne
1 stycznia, Święto Trzech Króli - 6 stycznia, Poniedziałek Wielkanocny, Dzień Pracy - 1 maja, Święto Niepodległości - 30 maja, Dzień Zwycięstwa nad Faszyzmem - 22 czerwca, Dzień Wdzięczności dla Ziemi Ojczystej - 5 sierpnia, Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny - 15 sierpnia, Wszystkich Świętych - 1 listopada, Wigilia Bożego Narodzenia - 24 grudnia, Boże Narodzenie - 25 i 26 grudnia
b)
edzenie w Chorwacji jest bardzo urozmaicone, od świeżych ryb i owoców morza na wybrzeżu do potraw środkowoeuropejskich, takich jak gulasz w głębi lądu. Chorwacja ma własne gastronomiczne zwyczaje, z tym, że kuchnia nadmorska, ze względu na wielowiekowe panowanie Wenecji, zdradza wpływy włoskie, natomiast część lądowa przejęła wiele z kuchni Europy Środkowej, zwłaszcza Wiednia i Węgier. Dania z makaronu i pizze (na typowym włoskim cienkim spodzie) można zjeść w zasadzie wszędzie. Potrawy przyrządzane są z najświeższych produktów: mięsa, ryb i warzyw. Do tutejszych specjalności należą słynny owczy ser (paski sir) z wyspy Pag oraz suszona, a następnie wędzona szynka, zwana prsut. Ponieważ ceny w Chorwacji są na ogół niższe niż w krajach europy Zachodniej, można tu smacznie zjeść za stosunkowo niewielkie pieniądze.



Podstawą chorwackiej kuchni są dania słowiańskie z elementami pochodzącymi z krajów sąsiednich, które odegrały ważną rolę w dawnej i nowszej historii Chorwacji. Potrawy w głębi lądu przyrządza się z miejscowych produktów, takich jak mięso, warzywa strączkowe i zboża. Zdradzają one często wpływy środkowoeuropejskie (kuchni austro-węgierskiej). Na wybrzeżu, gdzie w dużym stopniu wykorzystuje się ryby, owoce morza i warzywa, dominują wpływy śródziemnomorskie, głównie weneckie.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-03T18:12:25+01:00
POTRAWY:
Znanym przysmakiem i tradycją kulinarną w tym kraju są ryby. Chorwaci jak nikt inny potrafią przyrządzić je na 1000 sposobów. Umiejętności te są starożytną spuścizną Chorwatów, wszak już w neolicie potrafiono przygotowywać dania z ryb. Do dziś również stosuje się stare metody ich przyrządzania. Pamiętajmy, że w Chorwacji powstały pierwsze odlewnie brązu w Europie i dzięki tej technologii do dziś przetrwała jedna z najbardziej tradycyjnych potraw tego regionu, znana pod nazwą fiš papryka. Danie to jest, od czasu Vučedolian, przygotowywane właśnie nad ogniskiem w naczyniu z brązu. Składa się ono z trzech różnych gatunków ryb. Jednak jego najbardziej oryginalny skład znany jest nielicznym ekspertom kulinarnym. Tak czy inaczej, danie to podawane jest z ręcznie robionymi kluskami zwanymi rezanci. Ich sposób przyrządzania ma równie stare korzenie i niezwykle tradycyjną oprawę. Inną potrawą znaną w chorwackiej kuchni jest Čobanac. To tradycyjne danie pasterskie. Przygotowywane jest z ryb bądź z mięsa. Może być to właściwie każde dostępne mięso, ale prawdziwa, oryginalna Čobanac jest zrobiona z jagnięciny. Przed każdym posiłkiem koniecznie należy wypić tradycyjne brandy zwane tutaj šljivovica. Ten niezwykły napój ma dość sporą ilość procentów, bo aż do 75%. Poza tym mocnym trunkiem niezwykle sławne są chorwackie wina.

Niestety ale tradycji nie moge ci powiedziec :/.