Temat : Dodawanie i odejmowanie sum algebraicznych .

Oblicz :

6-a+5-3a+a+4 =
a+3+5-a+7-3a =
6-3a+a+5+4a =
6-a+a+3+6-3a =
5-3a+5-a+a+5 =
a+4+7-3a+4-a =
6-a+5-a+4-a =
a+4+5-a+6-3a =


2x+(-1)+4x-2+x+1 =
2x-2+2x+1+3x-1 =
3x+1+x-1+3x-2 =
2x-1+2x-2+3x+1 =
4x-2+2x+1+x-1 =
x+1+3x-1+3x-2 =
2x-1+2x+1+3x-2 =
x+1+2x+1+3x+1 =



Uwaga !!
W pierwszej części działań wyniki wyjdą takie same , a w drugiej różne .

Liczę na pomoc , daje naj ; ) .

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-03T20:05:49+01:00
6-a+5-3a+a+4 =15-3a
a+3+5-a+7-3a =15-3a
6-3a+a+5+4a =15-3a
6-a+a+3+6-3a =15-3a
5-3a+5-a+a+5 =15-3a
a+4+7-3a+4-a =15-3a
6-a+5-a+4-a =15-3a
a+4+5-a+6-3a =15-3a


2x+(-1)+4x-2+x+1 =-1+7x
2x-2+2x+1+3x-1 =7x-3
3x+1+x-1+3x-2 =7x-2
2x-1+2x-2+3x+1 =7x-2
4x-2+2x+1+x-1 =7x-2
x+1+3x-1+3x-2 =7x-2
2x-1+2x+1+3x-2 =7x-2
x+1+2x+1+3x+1 =6x+3

proszę :)
1 5 1
2010-02-03T20:09:37+01:00
-3a+15
-3a+15
2a+11
-3a+15
-3a+15
-3a+15
-3a+15


7x-2
7x-2
7x-2
7x-2
7x-2
7x-2
7x-2
6x+3
1 5 1