Za 2/5 kilograma sera i 30 dag szynki zapłaciłem 11,26 zł.
Kilogram szynki kosztował 18,20 zł.
Ile kosztował kilogram sera ?????

2/5---> ułamek

proszę pomóżcie daje..naj!!!
proszę aby te zadanie było rozwiązane ta poziomie klasy szóstej!

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-03T21:18:14+01:00
0,30 dag szynki x 18,20 zł = 5,46

11,26 - 5,46 = 5,8

sera było 0,40 dag za który zapłacono 5,80 zł
0,40 dag x 14,50 = 5,80

kg sera kosztował 14,50 zł
2010-02-03T21:19:38+01:00
X- cena sera
2/5*x + 0,3*18,20 = 11,26
0,4x + 5,46 = 11,26
0,4x = 11,26 - 5,46
0,4x = 5,8
x = 5,8 : 0,4
x = 14,50 zł

ser kosztował 14,50 zł/1kg
  • Użytkownik Zadane
2010-02-03T21:26:39+01:00
0,3 *8,20 zł = 5,46
11,26 - 5,46 = 5,8

ser- 5,80 zł
0,40 dag * 14,50 = 5,80

1 kg sera- 14,50 zł