Odpowiedzi

2010-02-03T21:43:26+01:00
65% z 200 = 0,65200=130
45% z 200 = 94
30% z 200 = 60.
Jeśli 130 osób uczy jez.angielskiego, a 30 uczy się obu języków, to tylko angielskiego uczy się 130 - 60 = 70 osób.

Podobnie - 94 - 60 = 34 - tyle uczy się tylko rosyjskiego
A - zbiór osób uczących się j. angielskiego
B - zbiór osób uczących się j. rosyjskiego
164/200=41/50
1-41/50=9/50
ODP to 9/50 ;)
153 4 153
2010-02-03T22:05:26+01:00
100% = 200 osób
angielski: 65% = 130
rosyjski: 45% = 94
j. obce: 30% = 60.
tylko j. angielskiego uczy sie:
130-60=70 uczniów
tylko j. rosyjskiego uczy sie:
94-60=34 uczniów

70+34=104

104/200=13/25

odp. 13/25
31 1 31