1) Jedna akcja pewnej firmy 3.07.1998r kosztowała 3,85 zł i w stosunku do dnia poprzedniego zyskała na wartości 10%. Ile pieniędzy zarobił posiadacz 800 akcji tej firmy w dniu 3.07.1998r, jeśli nabył je 2.07.1998r (nie uwzgledniając prowizji)?

2) Na jaki procent w skali rocznej wpłacono do banku 16 000 zl, jezeli po roku otrzymano 192zl odsetek (po odliczeniu 20% podatku od odsetek)?

bardzo prosze o pomoc ...

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-07T16:58:52+02:00
1) Jedna akcja pewnej firmy
3.07.1998r kosztowała 3,85 zł i w stosunku do dnia poprzedniego zyskała na wartości 10%. Ile pieniędzy zarobił posiadacz 800 akcji tej firmy w dniu 3.07.1998r, jeśli nabył je 2.07.1998r (nie uwzgledniając prowizji)?

3,85 zł - 110 % wartości akcji w dniu 3.07.1998
3,85 zł / 110 = 0,035 - wartość 1 % akcji w dniu 2.07.1998
0,035 * 100 = 3,5 - wartość 100% akcji w dniu 2.07.1998

(3,85 - 3,5) * 800 = 0,35 * 800 = 280


2) Na jaki procent
w skali rocznej wpłacono do banku
16 000 zl, jezeli po roku otrzymano 192zl odsetek (po odliczeniu 20% podatku od odsetek)?

192 zł - wartość odsetek po odjęciu 20% podatku czyli 80%

192 / 80 = 2,4 - wartość 1% procenta odsetek
2,4 *100 = 240 - wartość odsetek przed odtrąceniem podatku

teraz obliczamy jakim % liczby 1600 jest liczba 240 :

240/1600 * 100% = 24/160 * 100% = 15%

odp. w banku roczny procent wynosi 15%
3 3 3
  • fjgh
  • Rozwiązujący
2009-10-07T17:01:25+02:00
ZAD1
3,85:110=0,035
0,035*10=0,35 - jedna akcja podrozala o 0,35zl
0,35*800=280[zl] - odp


ZAD2
192/80=2,4
2,4*100=240 -odsetki bez odliczonego podatku
16000=100%
160=1%
16240/160=101,5 - odp. 1,5%


(mam nadzieje ze nigdzie sie nie pomyslilem xD ;) )
2 5 2
2009-10-07T17:03:14+02:00
1.
3,85 zł - 110 % wartości akcji 3.07.1998
3,85 zł / 110 = 0,035 - wartość 1 % akcji 2.07.1998
0,035 * 100 = 3,5 - wartość 100% akcji 2.07.1998

(3,85 - 3,5) razy 800 = 0,35 razy 800 = 280


192 zł - wartość odsetek po odjęciu 20% podatku czyli 80%

192 / 80 = 2,4 - wartość 1% procenta odsetek
2,4 *100 = 240 - wartość odsetek przed odtrąceniem podatku

Jakim % liczby 1600 jest liczba 240 :

240/1600 razy 100% = 24/160 * 100% = 15%

odp. w banku roczny procent wynosi 15%

ECH... SKOMPLIKOWANE :D
2 3 2