Odpowiedzi

2010-02-03T23:43:03+01:00
140stopniE + 118stopniW = 258 stopni - odleglosc miedzy miastami

258 stopni razy 4min = 1032 minuty - czas miedzy tymi szerokosciami geograf.

1023 min = 17h i 3 minuty

czas odejmujemy od godziny w tokio wtedy wyjdzie nam godzina w LA [ odejmuje się bo jak liczymy czas w lewą stronę zawsze jest godzina wczesniejsza, a tokio jest na wschodzie :) ]

16.00 + 10h - 17h i 3 min = 12.57 - godzina w LA dzien 22 czerwca, kiedy samolot wyladowal (sprawdz wynik bo nie wiem czy dobrze odjelam :))
4 2 4
2010-02-04T00:02:13+01:00
Najpierw obliczam odległość, jaka jest pomiędzy miastami
40+118=258st
Następnie wiedząc, że 1st to 4 minuty wyliczam różnicę czasu
258×4=1032min
Przeliczam minuty na godziny dla łatwiejszych obliczeń
1032:60=17,2 godzin
17×60=1020
1032-1020=12minut
Tak więc łącznie 17 godzin i 12 minut
Następnie obliczamy godzinę w Los Angeles. Robimy to w lewą stronę zgodnie z zasadami.
16:00+10=2:00
2:00-17=9:00
9:00-12minut=8:48

Odp. Samolot wylądował 22 czerwca o godzinie 8:48

Proszę naj
2 1 2