1.Dlaczego musimy się odżywiać ?

2.Wypisz podane produkty żywnościowe do odpowiednich podpunktów : pomidor, chleb, fasola, jajka, makaron, masło, marchew, oliwa, smalec, wołowina
a) węglowodany
b) białka
c) tłuszcze
d) witamina A

3.Oceń prawdziwość stwierdzeń, wpisując P (prawda) lub F (fałsz) w odpowiedniej rubryce :
A) W żołądku trawione są wyłącznie białka
B) Czas trawienia a żołądku nie zależy od właściwości spożywanego pokarmu
C) Trzustka produkuje enzymy trawienne i hormony
D) Do dwunastnicy mają ujście przewody z wątroby i trzustki

6. Uzupełnij zdania:
Wchłanianie strawionego pokarmu do krwo zachodzi w .......................... za pośrednictwem palczastych wyrostków zwanych ......................................... .

Wchłanianie wody i formowanie kału zachodzi w ......................... .

8.Uzębienie małego dziecka i dorosłego człowieka różnią się ilością zębów.
A) Ile jest zębów tzw. mlecznych ?
B) Ile zębów ma dorosły człowiek ?
C) Jakich zębów brakuje w uzębieniu mlecznym ?
D) Dlaczego pasty do zębów zawierają fluor ?

9. Wśród podanych chorób podkreśl choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego

nadkwasota, glistnica, owsica, zgaga, włośnica, łuszczyca, tasiemczyca, posocznica

10.Pan Romek przez długi czas przechowywał konserwę mięsną w szafce kuchennej. Pewnego dnia zauważył, że wieczko puszki jest nienaturalnie wybrzuszone.

A) Jakie bakterie przypuszczalnie rozwinęły się w puszce?
.................................................................

B) Dlaczego te bakterie są niebezpieczne dla życia człowieka ? .....................................................................

11. Omów, nz czym polega emulgacja tłuszczów ?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-04T12:04:11+01:00
1. Ponieważ odżywianie jest jednym z procesów życiowych człowieka. Bez pokarmów nie mgolibyśmy funkcjonowac.

2.a) węglowodany: chleb
b) białka : fasola, jajko
witamina A : pomidor , marchew
tłuszcze: masło, oliwa, smalec

3 a-fałsz b- fałsz c- prawda d-prawda

6. .(...)-----------nie wiem--------
Wchłanianie wody i formowanie kału zachodzi w jelicie grubym.

8. a) 24 mleczne b) stałe 32 d) ponieważ fluor zabija kamien nazembny c) zebów mądrości

9. glistnica owsica, włośnica, tasiemczyca

10. bakterie wywołują choroby, które skażą organizm i moga byc smiertelne np. salmonella
4 1 4