Przyjmując , żę przeciętny człowiek przesypia średnio jedną trzecią czasu swojego życia , oblicz , ile godzin średnio przesypia człowiek w czasie :

A) 1 doby ...........................................................

B ) 1 tygodnia .......................................................

C) miesiąca września ...................................................

3

Odpowiedzi

2010-02-04T13:06:20+01:00
A) 24h/3 = 8h
b) 7*24= 168h/3= 56h (2 dni i 8h)
c) 30/3= 10 dni (240h)
2 2 2
2010-02-04T13:08:26+01:00
A) 1 doby ...........................................................
1:3*24=8 godzin
B ) 1 tygodnia .......................................................
7*24=168 godzin tyle ma tydzież
1:3*168=56 godzin
C) miesiąca września ...............................................
30*24=720 godzin ma wrzesień
1:3*720=240 godzin


Myśle, że pomogłem :)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-04T13:10:20+01:00
1) 1 doba=24h, ⅓doby=⅓*24h=8h
2) 1 tydzień=7dób, ⅓tygodnia=7*8h=56h (korzystam z rozwiązania z 1)
Bez korzystania:
1 tydzień=7dób=7*24h, ⅓tygodnia=⅓*7*24h=56h
3) Wrzesień=30 dób, ⅓września=30*8h=240h, czyli 10dób