Na zakup atlasów historycznych do biblioteki przeznaczono 400 zł. Atlas historyczny
w twardej oprawie kosztuje 26,50 zł, a w miękkiej jest o 10% tańszy. Kupiono
10 atlasów w twardej oprawie i 5 w miękkiej. Ile zapłacono za wszystkie atlasy?
Ile pieniędzy pozostało z planowanej na te zakupy kwoty?
Zapisz wszystkie obliczenia. ile zapłacono za wszystkie atlasy?
Z planowanej na zakupy kwoty pozostało..............
Pomóżcie:)

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-04T14:05:07+01:00
26,50zł - atlas twardy

26,50 = 100%
x = 10%
x=265/100
x=2,65

26,50-2,65=23,85 cena atlasu miękkiego

10*26,50+5*23,85=265+119,25=384,25 tyle zapłacona za atlasy

400-384,25=15,75 zostało z planowanej kwoty
2010-02-04T14:05:09+01:00
Oprawa twarda - 26,5 zł
oprawa miękka - 26,5 zł - 2,65 zł = 23.85 zł

10 * 26,5 + 5 * 23.85 = 265 + 119.25 = 384.25 zł <- cena atlasów

400 zł - 384.25 zł = 15.75 zł

Z planowanej na zakupy kwoty pozostało 15 zł 75 gr.
2010-02-04T14:08:51+01:00
26,50 zł - atlas w twardej oprawie
90% x 26, 50 zł - atlas w miękkiej oprawie

90% x 26, 50 zł = (90 x 26,50zł) : 100 = 23, 85 zł

23, 85 zł - atlas w miękkiej oprawie

10 x 26,50 zł - 10 atlasów w twardej oprawie

10 x 26, 50 zł = 265zł

265zł - 10 atlasów w twardej oprawie

5 x 23, 85zł - 5 atlasów w miękkiej oprawie

5 x 23, 85 zł = 119,25 zł


265zł + 119, 25zł - cena za wszystkie atlasy

265zł + 119, 25zł = 384,25 zł

384,25 zł - cena za wszystkie atlasy

400zł - 384, 25zł = 15, 75 zł

15, 75 zł - reszta z 400 zł

Odp. Za wszystkie atlasy zapłacono 384,25 zł. Z planowanej na zakupy kwoty pozostało 15,75zł


x oznacza mnożenie