Odpowiedzi

2010-02-04T15:45:37+01:00
8x+6y=3,50
x=0,07+y

8y+0,56+6y=3,50
14y=3,50-0,56
14y=2,94/14
y=0,21gr

x=0,07+0,21
x=0,28

x-duży chaczyk
y-Mały chaczyk
2010-02-04T15:50:05+01:00
X-mały haczyk
x+0,07zł-duży haczyk

8*(x+0,07)+6x=3,50
8x+0,56+6x=3,50
14x=3,50-0,56
14x=2,94/14
x=0,21zł -mały

0,21zł+0,07zł=0,28zł-duży
2010-02-04T15:51:57+01:00
3,50zł - 8 x 7gr = 3,50zł - 56gr = 2,94zł 2,94zł = 294gr 8+6=14 294gr : 14 = 21gr Mały chaczyk kosztuje 21gr, a 6 malych chaczyków 1,26zł. 21gr +7gr = 28gr Duży chaczyk kosztuje 28gr, a 8 duzych chaczyków kosztuje 2,24zł. SPR: 2,24zł + 1,26zł = 3,50zł