Odpowiedzi

2010-02-04T17:06:54+01:00
Rosół drobiowy
1. Warzywa myjemy i obieramy.
2. Mieso pluczemy.
3. Cebule rumienimy na brazowo nad palnikiem.
4. Do 2 litrowego garnka wkladamy warzywa, mieso, zrumieniona cebule i wszystko zalewamy woda i czekamy, az calosc sie zagotuje.
5. Gdy rosol sie zagotuje, na wierzchu plywaja tzw. szumowiny - skrecamy kuchenke na najmniejszy ogien, szumowiny delikatnie i dokladnie zdejmujemy i wyrzucamy.
6. Wsypujemy okolo 1/3 lyzki soli i 2/3 lyzki vegety.
7. Rosol zostawiamy na malutkim ogniu, przykrywamy i tak gotujemy okolo godzinki.
8. Po uplywie tego czasu sprawdzamy smak - jesli trzeba doprawiamy sola lub vegeta.
9. Rosol mozna podac tradycyjnie z makaronem (nitki) lub np. z ryzem lub kasza manna - wg fantazji :) Posypujemy natka i podajemy z ugotowana w srodku marchewka.

Rosol jest swietna baza do wielu zup, jesli zostanie, przechowujemy w lodowce, po poprzednim przelaniu przez sitko (aby pozbyc sie kawalaczkow warzyw z vegety).




a na drugie ziemniaki i schabowe z sałatką
Sałatka z ananasem

Prosty przepis na sałatkę z ananasem, kukurydzą, selerem i jajkami. Można również dodać wędlinę pokrojoną w kostkę lub paseczki. Sałatka z ananasem to doskonała przekąska nie tylko od święta. Składniki:
4 jajka
1 puszka seleru
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 por
sól
pieprz
majonez
zamiast pora można dodać chudą wędlinę pokrojoną w kostkę lub paseczki


Wykonanie:
Seler, ananas i kukurydzę odsączyć. Ananas i por pokroić w kostkę. Jajka ugotować i również pokroić w kostkę. Zamiast pora można dodać chudą wędlinę pokrojoną w kostkę lub paseczki.

Układać warstwami smarując lekko majonezem w połowie i na wierzchu sałatki oraz dodawać trochę soli i pieprzu do smaku


2010-02-04T17:08:03+01:00
Menu:
Ciepłe dania:
FASOLKA PO BRETOŃSKU
Składniki

Kilogram Fasoli „ Jaś” świeżej
2 laski kiełbasy
Kawałek boczku gotowanego
Cebula dymka 2 sztuki
Przecier pomidorowy
Majeranek
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz
Sol
Mąka


Opis przygotowania
Fasole wypłukać i włożyć do garnka (jeżeli jest to sucha fasola dzień wcześniej włożyc do garnka z gorącą wodą , odczekać 2 godziny , odlać i zalać ponownie ciepłą wodą , spowoduje to że unikniemy wzdęć), zalać wodą , dodać ziele angielskie , liść laurowy, pieprz i szczyptę roztartego majeranku , posolić tylko odrobinę , posiekać cebule i wrzucić razem ze wszystkim. Gotować około 1h .Na patelnię najlepiej teflonową lub z powloką nieprzywierąjącą wrzucić pokrojona w kostkę kiełbasę i boczek . Podsmażyć do zrumienienia i dodać po godzinnym gotowaniu fasoli do garnka odcedzając tłuszcz i dodając też łyżeczkę koncentratu 30%go, gotować teraz do czasu zmiękczenia się fasoli do idealnego stanu , dobrze jest gdy niektóre z fasoli się już trochę rozpadną i dodadzą wywarowi charakterystycznego smaku . Jeśli fasola jest już gotowa , można dodać następna porcję koncentratu , ale niezbyt wiele , wystarczy łyżeczka , zetrzeć w dłoni garstkę majeranku i wrzucić do garnka , doprawić pieprzem i solą . Fasole zatrzepujemy wodą z mąką i gotujemy jeszcze chwileczkę by utraciła mączny smak .Jest wiele sposobów gotowania fasoli po bretońsku ten uważam za najlepszy , majeranek także daje aromat ale i też likwiduje procesy wzdęciowe
NALEŚNIKI RUSKIE
Składniki:

na ciasto:

2 szklanki maki pszennej

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

3 jajka

pieprz i sól

na farsz:

8 ugotowanych ziemniaków

40 dag białego sera

4 cebule

sól, pieprz, vegeta

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i usmażyć na oleju.
Ziemniaki zmielić razem z białym serem, dodać posiekaną i zeszkloną na tłuszczu cebulę , doprawioną vegetą(troche zostawic do poisypania nalesników), doprawić do smaku.

Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, zwinąć jak krokiety. Przed podaniem można je podgrzać na patelni lub zapiec przez kilka minut w piekarniku. Na talerzu posypać zeszkloną cebulką.
KOTLETY SOJOWE
Przekąski:
ZAPIEKANKA RYŻOWA

CIASTECZKA CZEKOLADOWE I MAKOWE