1. Zapisz dane wyrażenie, nie używając nawiasów.
a) -(-a)+(-b) =
b) -(-a)-(-b) =
c) a + (-(-b)) =
d) a -(-( - b)) =
e) -(-(a - b)) =
f) a -(b - a) =
2. Po lewej stronie poniższych równości brakuje nawiasów. Wstaw je w odpowiednich miejscach.
a) 3x - 2y + 1 - x + y = 2x - 3y + 1
b) 3m + 2n - 3 + m - n + 1 = 5m + n - 4
c) -2t + u - w + t - 1 + w = -3t + u + 1
d) -3x do kwadratu -2x - 1 - 5x2 + 3 -7x do kwadratu -3x
= -5x do kwadratu +x +4

Bardzo proszę o pomoc , zadanie jest na jutro : )

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-04T17:56:21+01:00
1
a) a-b
b) a+b
c) a+b
d) a-b
e) a-b
f) a-b+a= 2a-b

2
a) 3x - 2y + 1 -( x + y)
b) 3m + 2n - 3 + m - (n + 1) = 4m + n - 4 tutaj w rozwiązaniu musi być błąd
c) -2t + u - (w + t - 1) + w
d) -3x² -(2x - 1 - 5x²) + 3 - (7x² - 3x)
49 4 49
2010-02-04T18:03:38+01:00
1a a-b
b a+b
c a+b
d a-b
e a+b
f a-b+a
18 2 18
2010-02-04T18:59:44+01:00
1. Zapisz dane wyrażenie, nie używając nawiasów.
a) -(-a)+(-b) = a -b
b) -(-a)-(-b) = a + b
c) a + (-(-b)) = a + b
d) a -(-( - b)) = a -b
e) -(-(a - b)) = a -b
f) a -(b - a) = a -b +a = 2a -b
2. Po lewej stronie poniższych równości brakuje nawiasów. Wstaw je w odpowiednich miejscach.
a) 3x - 2y + 1 - (x + y )= 2x - 3y + 1
b) 3m + 2n - 3 + m -( n + 1) = 5m + n - 4
c) -2t + u - (w + t - 1 )+ w = -3t + u + 1
d) -3x do kwadratu -2x - 1 - 5x2 + 3 -7x do kwadratu -3x
= -5x do kwadratu +x +4
-3x² -(2x -1) -5x² +3 -(7x² -3x) = -15x² + x + 4
20 3 20