Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-05-16T12:44:19+02:00
1) Składniki:

* 40 dag gotowanego (mrożonego) mięsa z homara
* 8 łyżek majonezu
* sok z cytryny
* 10 dag korniszonów
* 10 dag grzybów marynowanych
* łyżeczka sosu sojowego
* 2 jaja ugotowane na twardo
* 10 czarnych oliwek
* zielona sałata
* cukier
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania:

Rozmrozić mięso z homara. Do majonezu dodać sos sojowy, pokrojone w drobną kostkę korniszony, marynowane grzyby i drobno posiekane jedno jajo. Sos przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Ułożyć na półmisku liście sałaty, a na nich pokrojone mięso z homara. Polać je przygotowanym sosem i udekorować półmisek krążkami drugiego jaja oraz czarnymi oliwkami. Podawać z dodatkiem pieczywa.

2) Połów - Morze Północne, wschodnie wybrzeże Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej.
Hodowla - zachodnie wybrzeża Afryki i na Karaibach.
1 5 1
2010-05-16T13:44:39+02:00
1.
Sałatka z owoców morza
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
- 60 dag mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, mule, kalmary, paluszki krabowe itp.)
- 90 ml oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mieszankę owoców morza i dusić kilka minut. Obrać czosnek, przeciąć wzdłuż na pół, zalać sokiem z cytryny i odstawić. Po około 1 godzinie wyjąć czosnek, a sok zmieszać z oliwą oraz natką, doprawić solą, pieprzem i polać powstałym sosem ostygłe owoce morza.

2.
Połów - Morze Północne, wschodnie wybrzeże Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej.
Hodowla - zachodnie wybrzeża Afryki i na Karaibach.
1 4 1