Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-04T21:53:36+01:00
Piętnastu robotników w ciągu 12 dni wykonało 900 przedmiotów. Ilu robotników wykona taką samą ilość przedmiotów w ciągu 10 dni, jeśli będą oni pracowali z wydajnością o 20% większą?

Obl:

900/12/15=5, czyli jeden robotnik dziennie wykona 5 przedmiotów
Zwiększając wydajność 5*1,2=6, czyli jeden robotnik dziennie wykona 6 przedmiotów
900/10/6=15

Odp: 15 robotników.


Liczę na najlepszą !
2010-02-04T21:55:24+01:00
900/15=60- jeden pracownik w ciągu 12 dni
60/12=5 jeden pracownik w ciagu 1 dnia
wzrost wydajności
5+0,2*5=6 - jeden pracownik w ciagu jednego dnia
6*10=60- jeden pracownik w ciagu 10 dni
900/60=15 - tylu pracowników wykona przedmioty w ciągu 10dni ze zwiększoną wydajnością
2010-02-04T21:59:42+01:00
Najlepiej najpierw obliczyć jeden dzień , czyli :
12 dni = 900 przedmiotów / : 12
1 dzień = 75 przedmiotów

Teraz obliczymy 1 % , czyli :

75 dni = 100% / :100
1% = 0,75

Teraz wystarczy obliczyć 120 % ( w jednym dniu) :

1%= 0,75 / x120
120% = 90
czyli:
1 dzień = 90 / x 10
10 dni = 900 przedmiotów

To wszystko dotyczy 15 robotników, więc nie trzeba tego dalej dzielić, bo wynik pojawił się od razu.

Czyli jeżeli robotnicy byliby 20% wydajniejsi, to żeby zrobić te przedmioty, musiało by ich być wciąż 15 .