Odpowiedzi

2010-02-04T22:00:20+01:00
X= cena biletu normalnego
y-cena biletu ulgowego

10x=20+12y
x=y+5

10(y+5)=20+12y
10y+50=20+12y
10y-12y=20-50
-2y=-30
y=30:2
y=15zł

x=y+5=15+5=20zł

20zł=100%
15%=x%
x=1500:20=75%
odp. cena biletu ulgowego stanowi 75 % ceny biletu normalnego
1 5 1
2010-02-04T22:03:22+01:00
Koszt 10 biletów normalnych było 20 zł większy niż koszt 12 biletów ulgowych. Oblicz jakim procentem ceny biletu normalnego jest cena biletu ulgowego, jeżeli bilet ulgowy jest o 5 zł tańszy od biletu normalnego.

x-bilety normalne
y-bilety ulgowe

10x-20=12y
x=y+5

10x-12y=20 |:10
x-y=5 |*-1

x-1,2y=2
-x+y=-5

-0,2y=-3 |:-0,2
y=15

10x=20+12*15
10x=20+180
10x=200 |:10
x=20

15/20=0,75=75%

Odp. Cena biletu ulgowego jest 75% ceny biletu normalnego.

1 5 1
2010-02-04T22:04:16+01:00
X - bilet ulgowy
y - bilet normalny

koszt 10 biletów normalnych było 20 zł większy niż koszt 12 biletów ulgowych.
10y = 20 + 12x
builet ulgowy jest o 5 zł tańszy od biletu normalnego.
x+5=y

uklad rownan
10y = 20 + 12x
x+5=y

10y = 20 + 12x
x=y-5 (wstawiamy do pierwszego rownania)

10y = 20 + 12 (y-5)
x=y-5

10y = 20 + 12y - 60
x=y-5

10y-12y= 20-60
x=y-5

-2y=-40 //:(-2)
x=y-5

y=20
x=20-5=15

jakim procentem ceny biletu normalnego jest cena biletu ulgowego
to ulamek 15/20 = 3/4
wyrazony w procentach to 75%