Odpowiedzi

2010-02-05T09:34:08+01:00
22.06
4godz. 32 min. wcześniej niż na
39'57''N 76'W
słońce góruje na wys. 35'
==========================================================
1 godz. => 15'
4 godz. => x' więc x = 15 * 4 = 60'

4 min. => 1'
32 min. => y' więc y = 32 / 4 = 8'
76'W - 68' = 8'W
==========================================================
na półkuli pn.
35' = 90' + 23'27'' - x więc x = 90' + 23'27'' - 35' = 78'27''

na półkuli pd.
35 = 90' - 23'27'' - x więc x = 90' - 23'27'' - 35' = 31'23''
==========================================================
współrzędne miejscowości to:
(78'27''N 8'W) lub (31'23''S 8'W)
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-05T09:34:40+01:00
Obliczamy długość geograficzną
różnica czasu-4h32min=272min
1stopień to różnica 4 minut
272 min÷4 min=68 stopni
76 stopni-68 stopni=8 stopni 00min W

obliczamy szerokość geograficzną
słońce góruje na półkuli północnej, więc:
90 stopni-szer.geogr.-szer.geogr.zwrotnika Koziorożca=35 stopni
=90 stopni-szer.-23stopnie27 minut=35 stopni
66min33st-szer.=35st
szer.=66st.33min.-35st.=31st.33min.S

90st-szer.+szer.zwrotnika Raka=35st
90st-szer.+23st.27min=35st
113st27min-szer=35st
szer.=113st27min-35st.=78st.27min N

współrzędne to 78st 27min N ,8st 00min W
31st 33min S ,8st 00min W
2 3 2