Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-05T10:17:42+01:00
X-cena mandarynek i nektarynek
96%x- cena mandarynek po obniżce
115%- cena nektarynek po podwyżce

przed obniżka i podwyżka cena za 2kg mandarynek i 3kg nektarynek
5x
cena po podwyżce nektarynek i obniżce mandarynek
2*0,96x+3*1,15x=5,37x


5x-100%
5,37x-y
y=107,4%

107,4%-100%=7,4%

Cena podniosła się o 7,4%
2010-02-05T10:18:45+01:00
X - cena mandarynek i nektarynek
2 kg - mandarynki
3 kg - nektarynki

mandarynki ∨4%
nektarynki ∧15 %

przed zmianami => 5x

po zmianach
2 * 0,96x + 3 * 1,15x = 1,92x + 3,45x = 5,37x

5,37x - 5x = 0,37x
0,37x / 5x * 100% = 7,4%
1 5 1