Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-05T11:15:19+01:00
Skoro w położeniu górnym linka nie jest napięta, to siła ciężkości musi się równać siłe odśrodkowej bezwładności:
mg = (m*v^2) /r
g = v^2 / r
v^2 = g*r
v = sqrt(g*r)
Tyle wynosi prędkość w najwyższym punkcie.
Prędkość w najniższym punkcie obliczymy stosując zasadę zachowania energii:
(m*vg^2)/2 + m*g*h = (m*vd^2)/2
gdzie:
vg - prędkość na górze
vd - prędkość na dole
h = 2*r - odległość, pomiędzy najwyższym i najniższym punktem, czyli średnica

Dzieląc obustronnie przez m i mnożąc przez 2 otrzymujemy:
vg^2 + 4*g*r = vd^2

podstawiając obliczone:
vg^2 = g*r
otrzymujemy:
g*r + 4*g*r = vd^2
vd^2 = 5*g*r
vd = sqrt(5*g*r)
12 5 12