Odpowiedzi

2010-02-05T17:39:25+01:00
1. d = a + 2cm
d = a√2
a√2 - a = 2
a(√2 - 1) = 2 / :(√2 - 1)
a = 2/(√2 - 1)
a = 2√2 + 2 = 2(√2 + 1)
Obw = 4a = 8(√2 + 1)




2010-02-05T17:47:27+01:00

ZAD1
d-przekątna
a -bok
d=a+2 dodatkowo z własności d=a* √2
tak więc
a√2=a+2 przenosimy a
a√2-a=2
a(√2-1)=2/(√2-1)
a=2/√2-1)
pozbywamy się niewymierności z mianownika
a=2/√2-1) * (√2+1)/(√2+1)
a=(2√2+2)/(2-1)
a= 2√2+2
Ob=4a=4*(2√2+2)
ZAD2
h-wysokosć
a-bok
h=a-3 oraz h=a√3/2
podstawiając
a-3=a√3/2 wszystko mnożymy przez 2
2a-6=a√3 przenosimy a na drugą stronę
2a-a√3=6
a(2-√3)=6 dzielimy szystko przez (2-√3)
a=6/(2-√3) pozbywamy się niewymierności
a=6/(2-√3) * (2+√3)/(2+√3)
a=6(2+√3)/(4-3)
a=6(2+√3)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-05T21:59:30+01:00
1)
d=a+2
d=a√2

a+2=a√2
2=a√2-a
2=a(√2-1)
a=2/(√2-1) (usuwamy niewymierność, czyli mnożymy przez (√2+1)/(√2+1) )
a=2*(√2+1)/2-1
a=2√2+2/1
a=(2√2+2)cm

L=4*(2√2+2)
L=(8√2+8)cm

Kwadrat ma obwód (8√2+8)cm

2)
h=a√3/2
h=a-3

a-3=a√3/2
2(a-3)=a√3
2a-6=a√3
-6=a√3-2a
-6=a(√3-2)
-6/(√3-2)=a (usuwamy niewymierność)
a=-6/(√3-2) * (√3+2)/(√3+2)
a=-6(√3+2)/(3-4)
a=(-6√3-12)/-1
a=(6√3+12)cm

Bok tego trójkąta wynosi (6√3+12)cm