Odpowiedzi

2010-02-05T18:14:20+01:00
4200zł-100%
x zł-85%
_______________-
x=4200*85/100
x=3570zł

3570zł-100%
x zł-80%
_____________
x=3570*80/100
x=2856

4200zł-100%
2856zł-x %
_______________
x=2856*100/4200
x=68%

100%-68%=32%

2010-02-05T18:16:27+01:00
Najlepiej proporcją...

4200 - 100%
x - 15%

X = 4200 × 15 ÷ 100
X = 630
4200 - 630 = 3570

3570 - 100%
x - 20%

X = 3570 × 20 ÷ 100
X = 714

3570 - 714 = 2856

Odp. Po obnizkach będzie kosztował 2856 zł.