Proszę jeszcze o te zadanko;)
Z góry Dziękuję bardzo;**;**
Oto one:
1.3.Maja ma w skarbonce 15zł., Postanowiła ze każdej soboty wrzuci do skarbonki 2zł.
a). Zapisz wzór pozwalający obliczyć oszczędności Mai w zależności od czasu oszczedzania.
b). Korzystając ze wzoru, oblicz, ile pieniędzy będzie miała Maja po 16 tygodniach oszczędzania.
c). Po ilu tygodniach oszczedzania Maja bedzię mogła kupic sobie sweter za 84zł.
2.

3

Odpowiedzi

2010-02-05T18:55:06+01:00
2010-02-05T18:56:00+01:00
1 Miesiąc=4 tygodnie= 8zł w skarbonce
4 miesiące=16 tygodni czyli 16*2= 32zł w skarbonce
84zł/2 =42 tygodnie = 10 miesiecy i 2 tygonie.
84-15=69\
69/2=w zaokrągleniu 35 tygodni.
Odp:Maja po 45 tygoniach moze kupic sweter.
2010-02-05T19:12:42+01:00
A) y=15+2*x
gdzie:
y-oszczędności Mai
x-liczba tygodni w ciągu których oszczędzała Maja
b) y=15+2*x
y=15+2*16
y=47
c) y=15+2*x
84=15+2*x
2*x=69
x=34,5 co daje w zaokragleniu 35 tygodni
Odp:Maja po 35 tygodniach bedzie mogła kupić sweter