Odpowiedzi

2010-02-05T20:08:00+01:00
(x-4)(x2-3x-4)=0
x-4=0 i x2-3x-4=0
x=4
x2-3x-4=0
delta=b2-4ac
delta=9+16=25
pierwiastek z delty=5

x=-b+pierwiastek z delty/2a
x=3+5/2=4

x=b+pierwiastek z delty/2a
x=-3+5/2
x=1

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-05T20:08:17+01:00
( x-4) ( x² - 3x -4) = 0

to równanie to iloczyn, a iloczyn jest równy 0 wtedy i tylko wtedy, gdy jeden z czynników jest zerem. Tak więc:

x- 4 =0 v x²-3x-4 = 0
x=4 Δ =(-3)²-4*1*(-4)
Δ =9+16=25

Delta jest dodatnia, więc są 2 miejsca zerowe:

x₁ = (3-5) / 2 x₂ = (3+5)/2
x₁ =-1 x₂ = 4


Odp.: Równanie to spełniają liczby 4 oraz -1.
2010-02-05T20:09:02+01:00
X³-3x²-4x-4x²+12x+16=0
x³-7x²+8x=-16
x²-7x²-8x²=-16
2x²=-16/:2
x²=-16/√
x=-8