Trzeba przewieść 21,5 tony węgla do składu. Do dyspozycji są samochody duże, na które można załadować 3,5 tony towaru, lub małe, mogące przewieść 650 kg towaru.
a)Ile kursów muszą wykonać duże samochody, aby przewieźć cały węgiel? A ile małe samochody?

b)Jeden kurs dużego samochodu kosztuje 2,80 zł za kilometr, a małego 1,15 zł za kilometr. W czasie jednego kursu samochody mają do pokonania 170 km. Jaki będzie koszt przewozu węgla małymi, a jaki dużymi samochodami?

c)Jak trzeba zorganizować przewóz , aby jego koszt był jak najtańszy?


Proszę o odpowiedź i dokładne i dobre rozwiązania.I dokłane wyliczenia.Z góry dziękuje:)

2

Odpowiedzi

2010-02-05T20:10:13+01:00
A 21.5:3.5=6.142...≈7
21500:650=33.07...≈34
B 170x280=476
476x7=3332

170x115=195.5
195.5x34=6647
C wysłać 6 dużych i 1 mały samochód
62 2 62
2010-02-05T20:14:48+01:00
A) duże samochody
21,5: 3,5=215:35=6,14
jest wiecej niz 6 wiec kurs muzi zrobic 7 duzych samochodów

małe samochody
650kg=0,65 t
21,5/0,65= 21500/65=330,76
jezt wiecej niz 330 wiec kurs musi zrobic 331 malych samochodów

b)duze
7*170*2,8=3332(zl)
male
331*170*1,15=64710,5(zl)

c)puścić same duze samochody:) chyba
135 3 135