Odpowiedzi

2010-02-05T20:42:03+01:00
3(4x-2)-2(x-3)=10

12x-6-2x+6=10
10x=10/:10
x=1
1 5 1
2010-02-05T20:42:55+01:00
3(4x-2)-2(x-3)=10
12x-6-2x+6=10

x przenosimy na lewo,a wiadome na prawo

12x-2x=10-6+6
10x=10/:10
x=1

Proszę o najlepszą odpowiedź :)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-05T20:44:18+01:00
3(4x-2)-2(x-3) = 10
12x-6-2x+6=10
10x= 10 /:10
x = 1


Wyjaśnienie: Najpierw mnozymy jenomian przez sume algebraiczną w nawiasie.
Potem robimy redukcje wyrazów podobnych. I na koncu dzielimy przez taka liczbe, aby po jednej stronie pozostal sam x w tym przypadku przez 10.
;)