Hej wam ;) omowcie mi zadania zamkniete od 30 do 33 tak zeby byly one dla mnie zrozumiale ;) poniewaz w kluczu tylko sa wyniki ;( a potrzebuje obliczen ;( nie mam pojecie jak sie zabrac za te zadania zeby wyszly takie wyniki ;/ wiec dziekuje w zalaczniku sa te zad i klucz odp ;) daje naj;)

2

Odpowiedzi

2010-02-05T22:48:25+01:00
Zad.30
4,1 * 9,8 = 40,18 wartość rzeczywista
4 * 10 = 40 wartość przybliżona

Błąd bezwzględny:
od wartości rzeczywistej odejmujemy przybliżoną
40,18 - 40 = 0,18

D.0,18

Zad.31
D. 1046,1 km

Zad.32
468962476 z dokładnością 10^6
potęga jest dodatnia czyli przesuwamy przecinek o 6 miejsc w lewo. Znajdował się 468962476, a po przesunięciu 468,962476
ostatnią liczbę przed przecinkiem zaokrąglamy dlatego że następna liczba większa jest od 5 a zatem 469
A. 469 mln

Zad.33
38,31 m/s zamieniamy na km/s
aby zamienić mnożymy przez 0,001
38,31 * 0,001 = 0,03831

0,0001 zaokrąglamy do 4 liczb po przecinku =
A.0,0383



2010-02-05T23:02:48+01:00
Zad.30
4,1*9,8=40,18
4*140=40
40,18-40=0,18 odp. D
zad 32
z dokładnością do sześciu miejsc czyli trzeba zaokrąglić do pełnych milionów
odp A
zad 33
wystarczy odliczyć cztery miejsca po przecinku