Trzeba naprawić 18 km drogi. Naprawiono już 4/5 całej drogi. Ile km. drogi zostało do naprawienia.

Drogę 60 km harcerze przebyli autobusem i pieszo. Oblicz ile kilometrów przeszli harcerze pieszo, jeżeli 7/10 całej drogi przebyli autobusem.

Dwaj rybacy złowili 120kg ryb. Karpie stanowiły 1/2, okonie 1/8, a szczupaki 1/10 wagi wszystkich złowionych ryb. Resztę stanowiły leszcze. Ile kilogrramów lesczy złowili rybacy?


Stołówka szkolna miała 48kg cukru. Pierwszego dnia zużyto 1/8 tego zapasu, drugiego dnia zużyto 2/7 reszty, a trzeciego dnia 2/6 nowej reszty. Ile kilogramów cukru zostało?

3

Odpowiedzi

2009-10-08T14:44:12+02:00
18*4/5=12,8km
18-12,8=5,2
odp.zostało jeszcze do naprawy 5,2 km drogi.

60*7/10=42km przejechali autobusem
60-42=18km
odp.harcerze przeszli pieszo 18 km

48*1/8=6
pierwszego dnia z użyto 6 kg cukru
42*2/7=12
rugi raz z użyto 12 kg cukru
30*2/6=10
odp. zostało 20 kg cukru
3 5 3
2009-10-08T14:46:18+02:00
Obliczyłam że harcerze przeszli 18 km pieszo.
  • Użytkownik Zadane
2009-10-08T14:50:40+02:00
1.
Jeśli naprawiono już 4/5 całej drogi to do naprawy zostało jeszcze 1-4/5=5/5-4/5=1/5 całej drogi, zatem liczymy (1/5)*18=18/5=3 i 3/5=3 i 6/10=3,6 km
lub
18:5=3,6 km :)

2.
Jeśli autobusem przejechali 7/10 całej drogi to pieszo przeszli 1-7/10=10/10-7/10=3/10 całej drogi, zatem liczymy (3/10)*60 km=(3/10)*(60/1)=(3/1)*(6/1) [Po skróceniu na krzyż przez 10]=(18/1)=18 km
lub
60 km:10=6 km i teraz 6 km*3=18 km

3.
Karpie stanowiły połowę więc karpi było 120:2=60 kg
Okonie stanowiły 1/8 zatem było ich 120:8=15 kg
Szczupaki stanowiły 1/10 więc było ich 120:10=12 kg
Zatem leszczy było 120-(60+15+12)=33 kg
lub
Karpie (1/2)*(120/1) [dzielimy na krzyż przez 2]=(1/1)*(60/1)=(60/1)=60 kg
Okonie (1/8)*(120/1)[dzielimy na krzyż przez 8]=(1/1)*(15/1)=15/1=15 kg
Szczupaki (1/10)*(120/1) [dzielimy na krzyż przez 10]=(1/1)*(12/1)=12/1=12 kg
Zatem leszcze 120-(60+15+12)=33 kg

4.
Pierwszego dnia zużyto 1/8 z 48 kg więc zużyto 48:8=6 kg (lub inaczej (1/8)*48=(1/8)*(48/1)=(48/8)=6 kg)
Drugiego dnia zużyto 2/7 reszty. Więc najpierw liczymy resztę 48-6=42 kg. I liczymy (2/7)*42=(2/7)*(42/1) [dzielimy na krzyż przez 7]=(2/1)*(6/1)=12/1=12 kg (lub 42:7=6 kg i 6*2=12 kg)
Trzeciego dnia zużyto 2/6 (czyli po skróceniu na 2) =1/3 nowej reszty. Liczymy nową resztę 42-12=30 kg. I liczymy (1/3)*30=(1/3)*(30/1) [dzielmy na krzyż przez 3]=(1/1)*(10/1)=10/1=10 kg (lub 30:3=10 kg).
Liczymy ile kg cukru zostało 48-6-12-10=20 kg