1. Wyjaśnij, dlaczego enzymy rozkładające białka (np.trypsyna, chymotrypsyna i pepsyna) są wydzielane w formie nieaktywnej, a dopiero póżniej przekształcane w formę czynną.

2. Wyjaśnij, w jaki sposób zmiana stężenia glukozy we krwi wpływa na uczucie łaknienia.

3. Napisz, czym się różni niedożywienie od wyniszczenia.

4. Wytłumacz, dlaczego małe dzieci, kobiety ciężarne i sportowcy należą do osób najbardziej podatnych na choroby wywołane niedoborem składników pokarmowych.

5. Uzasadnij, dlaczego ludzie cierpiący na niedobór składników odżywczych mają niską odporność na choroby

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-06T18:38:36+01:00
1. Ponieważ ulegają uaktywnieniu dopiero po dostarczeniu właściwych składników odżywczych (białek) i dopiero wtedy zaczynają je trawić, inaczej nastąpiłoby samostrawienie błony śluzowej (tzw. wrzody).

2. Gdy glukozy jest zbyt mało we krwi, do komórek trafia jej zbyt mało, a więc zaczynają odczuwać na nią zapotrzebowanie, wtedy czujemy głód, czyli uczucie łaknienia.

3. niedożywienie występuje wtedy, gdy organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości pokarmu (w tym najważniejszych składników pokarmowych) czego skutkiem jest spadek masy ciała i wychudzenie.

Natomiast do wyniszczenia dochodzi na skutek długotrwałego głodu czy chorób układu pokarmowego, związanego z niemożnością przyswajania składników pokarmowych, prowadzi to do utraty warstwy podskórnej i znacznej utraty masy ciała

4. Małe dzieci rosną bardzo szybko, kobiety ciężarne "dzielą" się pokarmem z dzieckiem rozwijącym się w ich łonie, sportowcy dużo trenują - dlatego są narażeni na te choroby.

5. Ponieważ brakuje takich składników odżywczych (np. wit. C), które są odpowiedzialne za wzrost odporności organizmu.
4 4 4