Zapisz w jak najprostszej postaci:

x(x do kwadratu + 2x+1)-(-4x do kwadratu +8x do kwadratu-6):2

12b razy b-1\4 +14 razy b do kwadratu - 2b\21 - b-b do kwadratu/3

\ to kreska ułamkowa

Oblicz wartości liczbowe wyrażeń:

3(x do kwadratu - 2x+3) - 2(x do kwadratu - 5x-1) dla x=2

a(2ab + b) -b(a-2ab+a do kwadratu ) dla a =0,1 b = -10


Bardzo potrzebne, z góry dziękuje .

1

Odpowiedzi

2010-02-06T14:04:03+01:00
X(x ^ + 2x+1)-(-4x ^+8x ^-6):2= x do trzeciej +2x^+x -(-2x^-4x^-3)=
x do trzeciej+2x^+x+2x^+4x^+3= x do trzeciej8x^ +x+3

12b * b-1\4 +14 * b ^ - 2b\21 - b-b do kwadratu/3=
12b^-1/4+14b^-2b/21-b-b^/3=
27i2/3b^-1i2/21b-1/4

/ to kreska ułamkowa
^ to do kwadratu


3(x ^ - 2x+3) - 2(x^ - 5x-1) = 3x^-6x+9-2x^+10x+2=x^+4x+11=
2^+4*2+11=4+8+11=23



a(2ab + b) -b(a-2ab+a ^) =2a^b+ab-ab+2ab-a^b=a^b+2ab=
0,1^*(-10)+2*0,1*(-10)=0,01*(-10)+0,2*(-10)=-0,1-2=-2,1

dla a =0,1 b = -10

2 1 2