Zadanie 1.
Maksymalna prędkość samochodów poruszających się po mieście w godzinach 5:00-23:00 może wynieść 50km/h. Podaj kilka prędkości, z jakimi mogą poruszać się samochody po mieście w ciągu dnia.

Zadanie 2.
Kasia kupiła 5 zeszytów i długopis i zapłaciła więcej niż 12 zł. Długopis kosztował 6.50zł , a cena zeszytu była mniejsza niż cena długopisu. Ile mógł kosztować jeden zeszyt? Czy zeszyt mógłby kosztować 1 zł, czy mógłby kosztować 4,50zł, czy mogłby kosztować 7zł?

2

Odpowiedzi

2010-02-06T14:42:20+01:00
1. Jakoś tak nie bardzo umiem ale 2 bardziej umiem

2. Skoro długopis kosztował 6, 50 zł, to jeden zeszyt nie mógł kosztować 1 zł, bo 5 * 1 = 5 a 6,50 + 5 = 11,50, natomiast 4,50 jak najbardziej. 7 zł też nie, bo to cena większa od ceny długopisu.
4,50 * 5 = 22,50 a 22,50 + 6,50 = 29
3 1 3
2010-02-06T14:43:49+01:00
W strefie zabudowanej od 23 do 5 moga 60km/h. a od 5 do23 50km/h
2 1 2