Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-06T15:22:43+01:00
225 ÷2,5= 90- tyle w ciągu godziny
1,5×90= 135- tyle w ciągu 1,5 godziny
odp. D
2010-02-06T15:23:14+01:00
Z proporcji:

225km - 2,5h
x km - 1,5h

czyli: 2,5 * x = 1,5 * 225
x = 135km

Odpowiedź D
2010-02-06T15:25:23+01:00
225: 2,5= 90

90 km w ciągu godziny.

1 godz.= 60 min.
90 km= 60 min

1,5 h= 90 min.
90* 1,5= 135

Odp.: W ciągu 1,5 h pociąg przejedzie 135 km.
Odp.: Podpunkt D jest prawidłową odpowiedzią.