1)właścicie sklepiku z owocami i warzywami zakupił 120kg. tróskawek po 2zł z kilogram.40%tej ilości sprzedał z 30-procentowym zyskiem, a resztę z 20-procentowym zyskiem.ile zysku przyniosła właścicielowi sklepiku ta transakcja?

2)rower kosztuje 1500zł,a jeśli chcemy kupić go na kredyt,to należy doliczyć 4%ceny. lie bedzie wynosiła każda z pięciu równych rat?

2

Odpowiedzi

2010-02-06T16:00:50+01:00
120Kg

130% z 2
1,3 * 2=2,6

120% z 2
1,2 *2=2,4

40%120
0,4*120=48

60% z 120
0,6 *120=72

48*2.6=124,8
72*2.4=172,8
+____________
= 297,7
120*2=240
297,6-240=57,6

Odp. Właściciel zyskał 57,6zł


_____________________________________

2.
1500zł -100%
x - 104%
x=1560zł

1560zł : 5=312

odp. Rata bedzie wynosiła 312zł
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-06T16:05:28+01:00
1. 120kg--------100%
x----------------40%
x=120kg*40%/100%=48kg

2zł-------100%
x---------30%
x=2zł*30%/100%=0.6zł

0.6zł----------1kg
x---------------48kg
x=0.6zł*48kg/1kg=28.8zł
120kg-48kg=72kg
2zł-----------100%
x-------------20%
x=2zł*20%/100%=0.4zł
0.4zł-----------1kg
x----------------72kg
x=0.4zł*72kg/1kg=28.8zł
ZYSK: 28.8zł=28.8zł=57.6
0dp.57.6zł
2.
1500zł--------100%
x---------------104%
x=1500zł*104%/100%=1560zł
1560zł/5=312zł
odp.312zł
Mam nadzieję, że pomogłam.... Gdyby było coś niezrozumiałe pisz śmiało.....
Pozdrawiam;)