Odpowiedzi

2010-02-06T16:12:23+01:00
Wróbel zwyczajny - gatunek małego ptaka osiadłego z rodziny wróbli, zamieszkującego Europę i Azję. Pierwotnie ptak półpustyń i stepów, pochodzi prawdopodobnie z Półwyspu Arabskiego i Azji Mniejszej. Skolonizował ludzkie osiedla wraz z rozwojem rolnictwa, prawdopodobnie przed kilkoma tysiącami lat. Występuje wszędzie tam, gdzie mieszka człowiek. Introdukowany (celowo lub przypadkiem) w Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii.
W Polsce obecnie bardzo liczny ptak lęgowy, jednak jeszcze w czasach króla Augusta Mocnego wróbla domowego w naszym kraju nie obserwowano[3].
2 4 2
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-06T20:43:19+01:00
Wróbel zwyczajny, wróbel domowy, wróbel, jagodnik (Passer domesticus) – gatunek małego ptaka osiadłego z rodziny wróbli, zamieszkującego Europę i Azję. Pierwotnie ptak półpustyń i stepów, pochodzi prawdopodobnie z Półwyspu Arabskiego i Azji Mniejszej. Skolonizował ludzkie osiedla wraz z rozwojem rolnictwa, prawdopodobnie przed kilkoma tysiącami lat. Występuje wszędzie tam, gdzie mieszka człowiek. Introdukowany (celowo lub przypadkiem) w Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii.
Średnia długość życia
10 lat.

Pożywienie
Głównie nasiona zbóż, chwastów, drzew i krzewów, a wiosną drobne owady.

sikorka czubatka nie jest tak pospolita, jak jej kuzynki sikorka modraszka i bogatka. Sikorka czubatka dzięki charakterystycznemu “czubowi”, jest bardzo łatwa do rozpoznania. Podobno nie lubi sztucznego dokarmiania, ale te sobie właśnie latały wspólnie z bogatkami i modraszkami wokół karmika i koło tylnego kuchennego wyjścia. No cóż, zima wymusza wszelkie sposoby zdobywania żywności.

Podobnie jak dzięcioł, sama potrafi wykuć sobie dziuple i w niej zamieszkać

gil
Gil - mały ptak z rodziny łuszczaków zamieszkujący Europę i Azję, Większy od wróbla. Krępa sylwetka. Dziób gruby, krótki. U obu płci czarny wierzch głowy, biały kuper i długi, czarny ogon. Skrzydła długie, czarne z białą pręgą. U samca pierś jaskrawoczerwona, grzbiet niebieskawopopielaty. U samicy pierś bledsza, brązowo-różowa, grzbiet brązowoszary. Młode podobne do samic, ale bez czarnej czapeczki.Często pogwizduje: diu, diu, diu. W okresie lęgowym bardzo skryty, natomiast zimą jest stosunkowo mało płochliwy

wrona gatunek średniego ptaka z rodziny krukowatych, zasadniczo wędrowny, choć duża część osobników jest już osiadła (zwłaszcza populacje miejskie). Występuje w Europie od Półwyspu Apenińskiego i Łaby po Ural.W Polsce średnio liczny ptak lęgowy. Najliczniejsza w górach i na pogórzu, w dolinach rzek i nad jeziorami. Od lat 30. ubiegłego wieku zaczęła gnieździć się w Warszawie, a później także w innych większych miastach (Poznań - od lat 50., Wrocław, Kraków, Gdańsk - od lat 70.).

szpak ptak z rodziny szpakowatych, najczęściej stosowane w odniesieniu do szpaka zwyczajnego

2 5 2