Pan Piotr , właściciel restauracji, ustala ceny w następujący sposób :
1.Oblicza , ile kosztowały wszystkie składniki potrzebne do przygotowania potrawy.
2. Mnoży otrzymaną kwotę przez 3.
3. Do kwoty z punktu 2. pan Piotr dolicza 7% VAT. Otrzymana kwota to cena podawana w menu.

Fragment menu: Desery :
Carpaccio ze śliwek w sosie cynamonowym z gałką lodów orzechowych – 9,63zł.
Tarta z owocami w sosie malinowym – 16,05zł.
Naleśniki z pomarańczami w sosie z białej czekolady – 19,26zł

a) Jaka kwotę zapłacił klient w restauracji pana Piotra za danie o nazwie „polędwiczka wieprzowa na grilowanych pomidorach w sosie estragonowym „ , jeśli produkty potrzebne do przygotowania tego dania kosztowały 8zł ?
b) Popatrz na fragment menu z restauracji pana Piotra . Oblicz , ile kosztowały produkty potrzebne do przygotowania deserów wymienionych w menu i jakie kwoty VAT odprowadza pan Piotr do skarbu państwa od każdego z tych deserów.

1

Odpowiedzi

2010-02-06T17:50:27+01:00
A) 8 × 3 = 24zł
7% z 24 = 7/100 × 24 = 1,68 zł
24 + 1,68 = 25,68 zł - cena za danie
2 3 2