W sklepie ze słodyczami można kupić dwa rodzaje cukierków : ,,Pawełki " po 10,50zł za kilogram oraz ,,Marcinki "-1,2 razy droższe od Pawełków " . Ile reszty zostanie z banknotu o nominale 20 zł po zakupieniu 30 dag ,,Pawełków'' i 0,6 kg ,,Marcinków" ? zapisz obliczenia .

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-06T17:33:41+01:00
Cena za Pawełki to 10,50 za kilogram. Kupujemy ich 30 dag więc zapłacimy
0,30 x 10,50 = 3,15 zł
Cena Marcinków to 1,2 razy ceny Pawełków czyli musimy wykonać działanie
1,2 x 10,5 = 12,60 zł
Kupujemy ich 0,6 kilograma, więc wykonujemy działanie
0,6 x 12,6 = 7,56 zł
Więc za całe zakupy płacimy
3,15 + 7,56 = 10,71
mamy banknot 20 więc zostanie nam
20,00 - 10,71 = 9,29 reszty
2010-02-06T17:36:07+01:00
Cukierki :
- Pawełki 10,50 zł / kg
- Marcinki 10,50 zł * 1,2 = 12,60 zł / kg

Zakup cukierków :
30 dag = 0,3 kg
10,50 zł * 0,3 = 3,15 zł
12,60 zł * 0,6 = 7,56 zł

3,15 zł + 7,56 zł = 10,71 zł
20 zł - 10,71 zł = 9,29 zł

Odp. Zostanie 9,29 złotych reszty .

Proszę
Magda ;-)
2010-02-06T17:38:10+01:00
Pawełki- 10,50 zł
Marcinki- 10,50 x 1,2 =12,60 zł
30 dag= 0,3 kg
0,3kg pawełków= 10,50zł x 0,3= 3,15zł
0,6 kg marcinków= 12,6zł x 0,6= 7,56zł
20 zł- (3,15zł+ 7,56zł)=20 zł-10,71zł= 9,29zł
Odp: zostanie 9,29 zł reszty.