Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-06T20:40:31+01:00
1. a) -2(a-3b) +4(b-2a) -3(5a+3b)=
-2a + 6b+4b -8a +15a -9b =
5a+b

* mnożenie
5*(-1) +(-4) = -9

b)3(x-5x+2) -4(3+2x+x)=
3x-15x+6 -12 -8x-4x = -24x -6

-24*(-2) -6 = 48 -6 = 42

c)2(-2x+5x-1) -5(2-x-x)=
-4x +10x -2 -10 +5x +5x=
16x -12

16*(-1) -12 = -16 -12 = -28
  • Użytkownik Zadane
2010-02-06T20:40:33+01:00
Pierwotne


a)-2(a-3b)+4(b-2a)-3(-5a+3b) dla a=-1, b=-4



a) -2a+6b+4b-8a+15a+9b teraz redukujemy wyrazy podobne

5a+11b i podstawiamy liczby

5^(-1)+11^(-4)
i wynik
-5-44 = -49


pierwotne
b)3(x-5x+2)-4(3+2x+x) dla x=-2

3x-15x+6-12-8x-4x
0x-6
czyli wynik 6 kurcze niewiem czy cos tu nie pogmatwalam


c)2(-2x+5x-1)-5(2-x-x) dla x=-1

-4x+10x-2-10-5x-5x

-4x+12
-4(-1)+12
4+12 to jest 16
mysle ze powinno byc w maire dobrze staralam sie ale niewiem do konca zy wyszlo
2010-02-06T20:43:39+01:00
A)2a-3b+4b-2a-3-5a+3b= -5a+4b-3 5*(-1) + 4*(-4)-3=-5+(-16)-3=-5-16-3=-24
b).3x-5x+2-4+3+2x+x=x+1 -2+1=-1
c).2-2x+5x-1-5+2-x-x=x+4 -1+4=3
myślę, że dobrze licze na naj..:*