Odpowiedzi

2010-02-06T20:49:42+01:00
Rozwiązaniem równania (x+2):10=(0,6:4)
A. x=1 B. x=-0,5 C. x=-3,5 D. x=0,5


(x+2):10=(0,6:4) /*10
x+2=0,15*10
x+2=1,5
x=1,5-2
x=-0,5 odp.b
2010-02-06T20:50:45+01:00
(x+2):10=(0,6:4)

na początek rozwiązujemy to, co jest w nawiasie za znakiem równości
(x+2):10=0,15

teraz mnożymy obie strony przez 10, żeby pozbyć się dzielenia za nawiasem
(x+2):10=0,15 / *10
x+2=1,5

przenosimy dwójkę na drugą stronę równania, pamiętając o zmianie znaku
x=1,5-2

i rozwiązujemy działanie
x=-0,5

odpowiedź B
2010-02-06T20:57:34+01:00
(x+2):10= (0,6:4)

Najpierw trzeba obliczyć wynik wyrażenia, a więc:

0,6:4=0.15
czyli:

(x+2):10=0.15

aby obliczyć dzielną trzeba pomnożyć dzielnik przez iloraz, więc:

(x+2)= 0.15*10
(x+2)=1,5

x to różnica liczb 1,5 i 2 czyli:

1,5-2= -0,5

Odp: B. x=-0,5