Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-06T22:13:01+01:00
X- wiek taty
12 - wiek Jasia

a) Za 10 lat Jaś będzie miał pół wieku taty
12 + 10 = 22
22 *2 = 44 - wiek taty obecnie

b) 44- 2 = 42
42 :10 = 3,5 - dwa lata temu był o tyle razy starszy od syna

c) 44 + 24 = 68
12 + 24 = 36
68 - 36 = 32 - o tyle tata będzie starszy za 24 lata
3 3 3
2010-02-06T22:14:15+01:00
Tata ma lat :
12+10= 22 połowa jego lat
22 x 2 = 44 teraz ma tyle lat
Ile był starszy 2 lata temu ? :
tata: 44 - 2 = 42
jasiu: 12 - 2 = 10
ile razy był od niego starszy : 42 : 10 = 4.2 był razy od niego starszy.

i o ile razy będzie starszy za 24 lata :
tata : 44 + 24 = 68
jasiu : 12 + 24 = 36
68:36 = 1.8 razy będzie starszy jego tata za 24 lata
1 1 1
2010-02-06T22:32:50+01:00
(12+10)*2-wiek Taty

(12+10)*2=22*2=44-wiek taty

44-2-wiek taty 2 lata temu
44-2=42
12-2-wiek Jasia 2 lata temu
12-2=10

42:10-Tyle razy był starszy tata od Jasia 2 lata temu

42:10=4,2- Tyle razy tata był starszy od jasia 2 lata temu

44+24=68 wiek taty za 24 lata
12+24=36 wiek syna za 24 lata

68:36=1,(8)-O tyle lat będzie tata starszy od syna za 24 lata.

(Nie wiem czy dobrze ale tak mi wyszło)

1 1 1